Over Radio Respect

image (26)Quindo staat niet alleen synoniem voor atypisch, avontuurlijk en vernieuwend, maar evenzeer voor sociaal, tolerant en open van geest. Daarom is iedereen welkom om mee te werken, ongeacht voorkennis, ambitie of afkomst. Quindo wil namelijk een straffe radio zijn voor àlle jongeren die in Kortrijk wonen, en niet alleen mediastudenten, muzikanten of de culturele bovenlaag.

Eerste community medialab

Omdat Quindo bruggen slaat tussen alle soorten jongeren gaf Vlaams minister van Media Sven Gatz ons als enige webradio in Vlaanderen het statuut van community medialab of gemeenschapsradio. Quindo wil een laagdrempelige mediaplek zijn waar iedereen zijn talenten kan ontplooien. Met die missie voor ogen organiseert Quindo onder de naam Radio Respect tal van mediaworkshops, projecten en trajecten voor kwetsbare kinderen en jongeren: allochtonen, jeugddelinquenten, psychiatrische patiënten, OKAN-klassen, werkzoekenden, kinderen uit probleemsituaties en arme gezinnen…

Ontwikkelen sociale vaardigheden

radioRespect

We geloven in de ontwikkelingsmogelijkheden die mediaproductie met zich meebrengt. Zo wordt op een aangename manier gewerkt aan sociale vaardigheden. Kwetsbare jongeren werken samen aan een eindresultaat, moeten taken verdelen, vergaderen, feedback gegeven en ontvangen, onbekenden aanspreken, verhalen vertellen, reflecteren… Kortom, er worden allerlei communicatieve- en omgangsvaardigheden getraind.

Deze skills verhogen de weerbaarheid van de jongeren in de dagelijkse omgang, de persoonlijke ontwikkeling en bij de zoektocht naar werk. Mediaproductie wordt hier als hefboom gebruikt.

Workshops op maat

We organiseren workshops en workshopreeksen op maat van elke organisatie. Op voorhand worden in samenspraak een aantal doelstellingen vooropgesteld, zoals een positieve samenwerking, ervaring of zelfpresentatie. Nadien wordt daar tijdens de workshops aan gewerkt. Zo kan bij ‘zelfpresentatie’ aan de hand van een videoCV geschaafd worden aan de sollicitatieskills van de jongere of bij ‘positieve samenwerking’ aan de groepsprocessen.

Voor meer informatie, vragen of opmerkingen kan u ons contacteren op
info@quindo.be of via broos.claerhout@quindo.be

Getuigenis door Dylan

Getuigenis door David

 

BuSO Ter Bruyninge (Radio Respect) – Teamwork

Doelstelling: positieve samenwerking bewerkstellingen
Medium: radio, video, sociale media
Duur: workshopreeks 12 ontmoetingen
Begeleiding: Quindo en Ter Bruyninge

Samen tot een kwalitatief eindresultaat komen (vergaderen, taakverdeling, feedback, externe communicatie, online promotie…)

Met een groep leerlingen uit BuSO Ter Bruyninge werkten we aan een radiouitzending rond ‘respect.’ De leerlingen leerden tijdens de verschillende sessies onder andere presenteren, redactiewerk verrichten, radiotechniek, werken met reportage-apparatuur, sociale media-kanalen opzetten en onderhouden, video’s maken… Ondertussen werkten ze ook aan heel wat sociale en communicatieve vaardigheden. Zo moest er vergaderd worden, taken verdeeld worden, werd er feedback gegeven en ontvangen, moest er gepland worden, externen worden gecontacteerd, etc. Uiteindelijk maakten de jongeren volledig zelf twee uren live radio, hadden ze een presentatie gegeven op het festijn van 50-jaar gemeenschapsonderwijs, hadden ze meerdere interviews afgenomen, zelf promotie gemaakt…

Francine Cool (directrice BuSO Ter Bruyninge)
“De leerlingen gingen er helemaal in op en zelfs zij die steeds schuchter en teruggetrokken waren, bloeiden helemaal open.”

 

Radio Respect – live-uitzending 13 mei 2013 by Quindo on Mixcloud

 

Aura (Centrum Deeltijdse Vorming) – Positieve ervaring

Doelstelling: positieve, muzikale en rustgevende ervaring
Medium: radio
Duur: workshopreeks 6 ontmoetingen
Begeleiding: Quindo en Aura

Op een actieve manier met muziek aan de slag gaan, waarbij beleving centraal staat. Binnen de onderwijstrajecten van Aura volgden de jongeren een workshopreeks op Quindo. Dit kadert binnen hun lessen muziektherapie, met als doel de jongeren een positieve en rustgevende muzikale ervaring te bieden. De jongeren werkten aan een radioprogramma waarin hun eigen muziekkeuze en de muzikale beleving centraal staan.

Matthias Desmet (Aura)
“Het staat als een paal boven water dat de communicatieve vaardigheden van de leerlingen in grote mate werden aangescherpt. De verborgen talenten, maar ook passies en verlangens kwamen naar boven.”

 

Summer Noise by Radio Aura – 16 september 2014 by Quindo on Mixcloud

 

Geert Taghon (De Patio)
“Onze jongeren hebben moeite om samen te werken. Zij hebben vooral negatieve ervaringen in het ‘samen doen’. […] Het groepsgevoel in hun verleden kende meestal een negatieve ondertoon. In de studio’s van Quindo werkten ze samen aan een radioprogramma. […] Zo konden ze ‘samen’ radio maken en bekwamen ze een collectief en tastbaar resultaat. Een positieve ervaring in samenwerking.”

Quindo kan voor zijn sociale inclusiewerking Radio Respect rekenen op de financiële steun van OCMW Kortrijk, Streekfonds West-Vlaanderen en Fonds Koningin Mathilde, beiden beheerd door de Koning Boudewijnstichting.