Kortrijkse jongeren in de schulden

12 Maart 2018

Teveel kosten om te overleven, afbetalingsplannen bij winkels, te dure hobby's, hoge telefoonrekeningen... Het zijn maar een paar van de voorbeelden waardoor we onszelf soms in de schulden werken. Afgelopen week verdiepten een 160-tal Kortrijkse leerlingen zich in de oorzaken en gevolgen van financiële schulden. Via de serious urban game  ‘No Credit, Game Over!®’ leren ze al spelenderwijs de belangrijkste actoren kennen en proberen ze hun fictieve schuld van €1,400 weg te werken. 

Via het interimkantoor, langs de bank en het ziekenfonds naar de VDAB en de vakbond? Het is één van de mogelijkheden. Heel wat Kortrijkse organisaties en bedrijven, profit en non-profit, slaan de handen in elkaar om jongeren te sensibiliseren. Met een tablet trekken ze door de stad, op zoek naar manieren om hun schulden weg te werken. Het spel is een initiatief van [ew32], naar Kortrijk gehaald door de bibliotheek en het programma ‘@llemaal Digitaal.’ Quindo begeleidt het spel. 

De jongeren beseffen al doende hoe moeilijk het kan zijn om van schulden af te geraken. Ze moeten hun maandelijkse kosten betalen, gaan in gesprek met verschillende organisaties, interviewen mensen op straat… Op die manier leren zo op een interactieve manier meer over de problematiek. Ze proberen creatief om te springen met hun kosten: goedkoper ontspannen, alternatieve abonnementen, goedkoper huren e.d. Het spel werd ook gespeeld met vzw A’kzie, organisatie waar armen het woord nemen. De ervaringsdeskundige deelnemers waren lovend over de realistische ervaringen die het spel nabootst. Het is dan ook gebaseerd op lange voorbereidingen en grondig onderzoek. 

Serious Urban Game en ‘No Credit, Game Over!’ zijn gelicensieerde merken van [ew32]. 

Broos Claerhout