JONG KORTRIJK SPREEKT: Kinderen beslissen over toekomst Lange Munte

12 Maart 2018

Na het succes van de eerste editie van ‘Jong Kortrijk Spreekt!’ in de Sint-Janswijk komt nu de Lange Munte aan de buurt. Het project wil kinderen inspraak geven in de ontwikkeling van hun wijk. Ze krijgen €25.000 om te doen wat ze willen. 

In het project ‘Jong Kortrijk Spreekt!’ kunnen kinderen die op de Lange Munte wonen of er naar school gaan zelf beslissen welke kindvriendelijke aanpassingen er in hun wijk moeten gebeuren.  In een eerste fase van het project werden bij de kinderen zoveel mogelijk ideeën verzameld op verschillende manieren. De bibliotheek van Kortrijk stelde tablets ter beschikking waarmee de kinderen door middel van ‘LOMAP’ foto’s van openbare plaatsen in de buurt namen. Die foto’s gaven ze dan telkens een positieve of negatieve connotatie mee in de vorm van een smiley met daarbij ook een begeleidend tekstje. Leerkrachten van De Baai en De Hoge Kouter, de buurtwerkster en een medewerker van de dienst jeugd organiseerden ook klassengesprekken rond verschillende thema’s. Al die input werd vertaald naar een uitgebreide lijst van voorstellen.

Aan de hand van een BudgetGame kiezen de kinderen er de beste voorstellen uit. Dit gaat door op vrijdag 19 januari in het nieuwe buurthuis. Onder begeleiding van vzw Quindo namen enkele kinderen een kinderwijkjournaal op. Bekijk het resultaat hieronder.

Op vrijdag 19 januari speelden 110 kinderen uit de buurt Lange Munte een BudgetGame. Onder de noemer ‘Jong Kortrijk Spreekt’ beslisten zij zelf welke aanpassingen er in hun buurt zullen gebeuren. De stad trekt hiervoor €25.000 uit. Het Vogelproject eindigde op de eerste plaats. Daarbij engageren de kinderen zich om vogelhuisjes te maken en deze overal in de wijk op te hangen. 

Jong Kortrijk Spreekt

Voor deze BudgetGames werd samengewerkt met drie basisscholen (Freinetschool De Baai, Sint-Amandsbasisschool Zuid en Sint-Theresia) om zoveel mogelijk kinderen uit de buurt te betrekken. 

“Het is leuk dat wij eens mogen beslissen wat er gebeurt, anders zijn het altijd de volwassenen.” 

In een eerste fase van het project verzamelden de kinderen zoveel mogelijk ideeën rond vijf centrale thema’s: vrije tijd, welzijn en gezondheid, veiligheid, diensten en samenleven. Op basis van die uitgebreide lijst van ideeën werd door de kerngroep gekeken welke voorstellen haalbaar zijn en het best aansluiten aan de buurt. Dit resulteerde in een shortlist van 15 concrete voorstellen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: acties om de buurt te vergroenen, op te ruimen of verkeersveiliger te maken, de buurt omtoveren in een kinderkunstenwijk, een boomhut ontwerpen en bouwen.

In dit spel leren de kinderen zowel bij over stadsontwikkeling als over het omgaan met budgetten. Ze beslissen zelf welke kindvriendelijke aanpassingen er in hun buurt moeten gebeuren. De kinderen uit de buurt gaan met die 15 voorstellen aan de slag. Elk voorstel heeft zijn kostprijs en elke deelnemer krijgt een persoonlijk budget. Daarmee kunnen er acties worden aangekocht. Door goed te overleggen en elkaar te overtuigen van de meerwaarde van acties, kunnen ze voorstellen samen aankopen en dus meer realiseren.

Meer foto’s vind je hier

Resultaten

Ondertussen weten we welke ideeën met het budget van €25.000 uitgevoerd worden. De top 3 ziet er als volgt uit: 

1. Het Vogelproject: vogelhuisjes in de wijk 
2. Lange Munte op zijn properst: opruimactie in de wijk
3. We bouwen een hondenlosloopweide, want niet iedereen is ‘happig’ op loslopende honden

De gekochte acties werden duidelijk genoteerd, alsook wie de actie koopt en mee uitwerkt. Op deze manier worden de kinderen ook bij de effectieve uitwerking van de projecten betrokken. De gekozen voorstellen zullen dit schooljaar worden uitgevoerd. De buurt is in volle ontwikkeling, dus gekozen voorstellen die aansluiten bij een ontwikkelingsproject, worden daar ingevoegd.

Benieuwd naar het volledige overzicht van gekozen acties en budgetten? 

Tweede editie

In april 2015 speelden 144 kinderen uit de Sint-Jansbuurt al een BudgetGame. Via het project Jong Kortrijk Spreekt, dat werd goedgekeurd door Thuis in de Stad, konden de kinderen toen in totaal €30.000 besteden. Hier ging een uitgebreid voortraject aan vooraf, dat de lijnen uitzette voor het uiteindelijke BudgetGame.

Broos Claerhout