‘Achter elke gevel een verhaal’ stelt Kortrijkse armoede in de kijker

12 Maart 2018

Naar aanleiding van de jaarlijkse Wereldverzetdag tegen armoede en sociale uitsluiting op 17 oktober presenteert A'kzie een digitale wandeling. In 'Achter elke gevel een verhaal' vertellen Kortrijkzanen hoe het is om in armoede te leven, wat het met hen doet. De getuigenissen werden gefilmd in samenwerking met medialab Quindo.

Niemand loopt er graag mee te koop dat hij of zij arm is. Toch hebben heel wat mensen het moeilijk, ook in een welvarende stad als Kortrijk. Omdat mensen in armoede vaak moeilijk gehoord worden, wil A’kzie hun verhalen naar buiten brengen en zo een dialoog tot stand brengen. Een dialoog tussen mensen in armoede onderling, maar ook met hulpverleners, beleidsmakers en met de gehele samenleving.

2017-10-09_11h57_18

Daarom stippelde A’kzie, de Kortrijkse vereniging waar mensen in armoede het woord nemen, een wandeling uit op basis van de persoonlijke verhalen van enkele leden. Elk verhaal kan aan een bepaalde locatie of organisatie gelinkt worden. Wanneer je langs zo’n punt passeert, kan je via een QR-code aan de gevel een filmpje downloaden op een tablet of smartphone. Met een wachtwoord kan je het verhaal bekijken en beluisteren. Onder andere het OCMW en het stadhuis komen aan bod, maar ook het CAW, de nachtopvang en het kaartershuisje op het Plein. De leden vertellen hun verhalen in korte filmpjes.

Die kwamen tot stand na enkele workshops met Medialab Quindo. De deelnemers schreven zelf hun bevindingen uit, goten die in storyboards en dachten na over de ideale locaties en situaties voor de opnames van de filmpjes.

“Een woning mag 15 strafpunten hebben, de mijne had er 92,” vertelt een moeder in haar filmpje. De verhalen zijn vaak persoonlijk en allemaal waargebeurd. Een man vertelt over dakloos zijn, “je leert veel bij van mensen die ook in parken wonen.”

De wandeling, die de naam ‘achter elke gevel een verhaal’ meekreeg, kan alleen gedaan worden in samenwerking met vzw A’kzie. Op die manier kan na de tocht extra duiding worden gegeven door de betrokkenen en worden de verhalen in de juiste context geplaatst. Het is een ideale, leerrijke uitstap voor wie meer wil weten over armoede in Kortrijk. Je verkent de lokale sociale kaart aan de hand van échte verhalen en ware gebeurtenissen.

De armoedewandeling kwam tot stand met hulp van de stad en het OCMW Kortrijk en de provincie West-Vlaanderen en wordt technisch ondersteund door vzw Quindo. Boeken kan via Ingrid Jacob van vzw A’kzie (0474 37 64 31) of akzie@live.be

 

Broos Claerhout