TOEKAN: Eén jaar mediawijze taalstimulering in Kortrijk

12 Maart 2018

De hele maand juni stelt het Toekan-project van vzw Quindo en Ajko zijn resultaten tentoon in de Kortrijkse stadsbibliotheek. Je kan er video’s, foto’s en geluidsfragmenten bewonderen die Kortrijkse kinderen het afgelopen jaar maakten. Het project, volledig in de vrije tijd, richt zich op kinderen tussen 9 en 12 jaar die op één of andere manier een extra duwtje kunnen gebruiken bij het gebruik van de Nederlandse taal.

Taalstimulering in de vrije tijd?

Kinderen die thuis Nederlands als tweede taal spreken, of misschien te weinig uitgedaagd worden om taal te gebruiken of op een andere manier een achterstand opliepen kunnen bij Toekan terecht. Ze leren er op een speelse manier media maken en gebruiken op die manier het Nederlands in een informele vrije tijdssetting. “Het is belangrijk dat we dit loskoppelen van het schoolse, zo gaan de kinderen het Nederlands niet per se associëren met een ‘vak’ maar ook met leuke en aangename ervaringen in de vrije tijd” legt Lukas Houthaeve van Ajko uit.

Mediaproductie door kinderen

Tijdens het project komen de jongeren in aanraking met verschillende vormen van media en storytelling. Er worden radioprogramma’s gemaakt, journaals opgenomen, luisterspelen ingesproken en zoveel meer. “De gasten leren niet enkel zelf media te maken, ze krijgen ook inzicht in de productie- en selectiemechanismen die hiermee gepaard gaan. Door te werken met media worden de jongeren uitgedaagd om te presenteren, contacten te leggen en zich uit te drukken, en dat op hun eigen tempo en volgens de interesses en thema’s die de jongeren zelf aanhalen of aanbelangen” zegt Broos Claerhout van Quindo.

Het netwerk van de brugfiguren (OCMW Kortrijk) speelt hierbij een belangrijke rol. Zij zijn hét ideale contactpunt tussen de scholen, de kinderen en de ouders. Zij voelen aan wie er nood heeft aan dat extra duwtje in de rug.

De tentoonstelling loopt nog tot 30 juni 2017 en is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de Bibliotheek Kortrijk. Meer informatie over Toekan vind je op www.quindo.be/toekan.

Het Toekan-project wordt gerealiseerd met de steun van het Streekfonds West-Vlaanderen, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Broos Claerhout