ROOTS: OKAN-jongeren op de planken in BUDA

12 Maart 2018

Onder de naam 'Roots 2018' gingen een 170-tal OKAN-jongeren (onthaalklas anderstalige nieuwkomers) dit voorjaar op ontdekkingstocht doorheen het Kortrijkse vrijetijdsaanbod. Op vrijdag 23 maart tonen ze wat ze de afgelopen weken zoal uitgespookt hebben.

Trots op het toonmoment

Tien donderdagnamiddagen volgden de jongeren verschillende workshops en probeerden ze allerlei nieuwe dingen uit. Op die manier leerden ze niet enkel uiteenlopende organisaties kennen, ze ontdekten ook nieuwe talenten, mogelijke hobby’s en passies. Van een theatervoorstelling in elkaar steken tot free running, radio maken en 2D-animatie. Onder de deskundige leiding van Björn Van Hamme (stad Kortrijk), samen met Groep Intro en de Kortrijkse cultuurhuizen, bereikt het project op vrijdag 23 maart zijn hoogtepunt. In de Budascoop vinden die dag twee toonmomenten plaats. 

Talentontwikkeling

Het project zet sterk in op de talentontwikkeling van anderstalige jongeren, in drie fases. De eerste fase is nu bijna achter de rug, daarin maken de gasten tijdens korte workshops kennis met verschillende organisaties en werkingen. In de week van 19 maart is er dan een ‘intensieve week’, een soort bootcamp waarin ze zich volledig verdiepen in één werking, de resultaten daarvan kan je bewonderen op het toonmoment. Via Roots willen de verschillende partners ervoor zorgen dat de jongeren gemakkelijker de weg vinden naar het reguliere vrijetijdsaanbod en de Kortrijkse verenigingen. In een derde fase worden de gepresenteerde werkingen dus opengesteld voor de jongeren en kunnen ze zich aansluiten bij het bestaande aanbod

Roots 2018 is een project van kunstencentrum BUDA, Conservatorium, KASK, Museum X, Passerelle, Quindo vzw, Schouwburg Kortrijk, Sport Kortrijk, Texture Museum over Leie en Vlas, Theater Antigone, Unie der Zorgelozen, Groep INTRO vzw, Stad Kortrijk, OKAN VTI, OKAN Drie Hofsteden, met de steun van CERA en Cultuurkuur.be. 

Picture by Nathalie Vandenameele 

Broos Claerhout